Postni polpeti

Za 5 oseb potrebujemo:

100 g ovsenih kosmičev,

8 listov ohrovta (lahko uporabimo tudi por, korenje, bučke, jajčevec, zelje),

1 jajce,

2 žlici moke,

sol,

olje za pečenje.

Kosmiče prelijemo z vročo vodo in pustimo, da nabreknejo. Ohrovtove liste operemo, prevremo, odcedimo in sesekljamo. Zelenjavo dodamo k odcejenim kosmičem, primešamo jajca, moko in sol. Z žlico oblikujemo polpete, ki jih na obeh straneh zlato zapečemo.

Sesekljan zrezek z rižem in koruzo

Za pet oseb potrebujemo:
350 g mletega mesa (mlada govedina ali teletina ali puran ),

20 g ovsenih kosmičev,

1 jajce,

80 g vložene koruze,

50 g kuhanega polnozrnatega riža,

sol, majaron, peteršilj,

olje za peko.

Vse sestavine med seboj dobro premešamo in iz mase oblikujemo majhne zrezke. Na olju jih z obeh strani popečemo.

Postna enolončnica

Za 6 oseb potrebujemo:
20 g olja,

30 g sesekljane čebule,

250 g na kocke narezanega korenja,

250 g narezanega pora,

250 g paradižnika (lahko narezane pelate),

120 g vložene koruze,

40 g koruznega zdroba,

1 jajce,

sol, lovor, majaron, peteršilj, 2 stroka česna.

Na olju prepražimo čebulo. Ko postekleni dodamo korenje, por in paradižnik. Po dveh minutah dodamo zdrob, premešamo in zalijemo z 1,5 l vode. Ko jed zavre, dodamo koruzo in sol ter začimbe. Kuhamo 15 minut. Preden ponudimo dodamo še stepeno jajce. Kuhamo še 5 minut. Za dekoracijo potresemo s svežim peteršiljem.

Prosen narastek

Kako porabiti proseno kašo in nekaj purana… Vse skupaj pripraviti ko otrok spi pa je kosilo vseeno ob točno določeni uri na mizi.

Za 2 porciji:

120 g prosene kaše,

0,5 l zelenjavne juhe,

2 manjši čebuli,

200 g puranjih prsi,

peteršilj, bazilika, paprika in po okusu sol ter poper,

žlica olja,

2 jajci,

100 g kisle smetane.
Proso na hitro poparim z vročo vodo.

V vrelo zelenjavno juho dodam  proso, zavrem in kuham na majhnem ognju v pokriti posodi 20 minut.

Med tem na drobne kocke razrežem olupljeno čebulo in purana. Na olju prepražim čebulo, dodam meso in začimbe. Dodam kuhano proso, premešam in preložim v manjšo ognjevarno posodo.

Razžvrkljam jajci in kislo smetano, prelijem po masi in pečem v predhodno ogreti pečici na 200°C približno 30 minut.

Komentarji