Prve kaše

 Najdeno na:
http://www.ringaraja.net/forum/m_991421/mpage_1/key_/tm.htm#991421
JUHA IZ PROSENE KAŠE
1 l vode ali čiste piščančje juhe, 2 žlici koruzne moke, 4 žlice riževega mleka, pol skodelice prosene kaše, peteršilj, drobnjak, lovor

Proseno kašo namočimo in skuhamo do mehkega. V vodo ali juho damo lovor in zavremo. Medtem naredimo prežganje iz moke in dodamo juhi. Ves čas mešamo. Dodamo kuhano proseno kašo in riževo mleko in še malce pokuhamo. Potresemo s peteršiljem in drobnjakom.
 
RIŽEVA KAŠA
žlica riževe moke ali riževih kosmičev, malo vode in materinega mleka

Prevrite malo vode in vanjo dodate žličko riževe moke ali žlico riževih kosmičev. Premešajte in naj vre, dokler se močno ne zgosti. Lahko dodajate tudi toplo materino mleko. Gosto riževo kašo dodajte jedem, lahko pa jo otrok je samostojno.

KORUZNA KAŠA (naša Babi temu pravi SOK, kot so to še kuhali včasih na kmetih)
3 žlice koruzne moke, 1 l vode ali kompota

V vodo stresete koruzno moko in kuhajte 10 minut. Premešajte in med mešanjem kuhajte še 10 minut. Lahko dodate tudi materino mleko ali vodo iz kompota.

AJDOVA KAŠA
3 žlice ajdove moke, 1 l vode ali kompota

V vodo stresete ajdovo moko in kuhajte 10 minut. Premešajte in med mešanjem kuhajte še 10 minut. Lahko dodate tudi materino mleko ali vodo iz kompota. Včasih namesto vode uporabim jabolčni kompot ali kar redko jabolčno čežano. Tako sladko kašo imajo otroci zelo radi.

KORUZNI ŽGANCI
3 žlice koruzne moke, 1 l vode, malo materinega mleka

V vodo stresite koruzno moko in kuhajte 10 minut. V sredino s kuhalnico naredite luknjico in kuhajte še 10 minut. Odlijte vodo, a jo prihranite. Moko zmešajte in dodajajte malo vode, v kateri se je kuhala. Lahko dodate tudi materino mleko.
 
LEČA
Pest leče, malo vode, malo materinega mleka

Lečo namočite za 24 ur. Kuhajte lečo 15-20 minut. Pretlačite z vilico ali dobro zmiksajte. Dodajajte tekočino, v kateri se je kuhala leča ali iztisnjeno materino mleko in dobro premešajte.

PROSENA KAŠA
Pest prosene kaše, malo vode, malo materinega mleka

Kašo namočite za pol ure v hladno vodo. Na cedilu splaknite pod vročo vodo. Skuhajte do mehkega, odcedite in po potrebi zmiksajte. Dodajte iztisnjeno materino mleko in dobro premešajte.
 
PROSENA KAŠA S SUHIM SADJEM IN JABOLKI
Pest raznovrstnega suhega sadja, 1 žlica rozin, 2 žlici prosene kaše, jabolka iz kompota

Suho sadje dobro operemo. Namočimo pest raznovrstnega suhega sadja, lahko mu dodamo še žlico opranih rozin. Namočimo 2 žlici prosene kaše in jo namakamo kakšno uro. Ločeno skuhamo do mehkega. Zmešamo skupaj, lahko dodamo še žlico pretlačenih jabolk iz jabolčnega kompota.

AJDOVA KAŠA S POROM
120 g ajdove kaše,1 žličko posušenega majarona, 1 strok česna, 1 porov beljak, malo vode ali piščančje/zelenjavne juhe, olivno olje

Ajdovo kašo prepražimo na olivnem olju. Dodamo posušen majaron in 1 strok strtega česna. Zalijemo z vodo, tako da je kaša pokrita in kuhamo približno 20 minut. Po potrebi dolijemo vodo. Na 2 žlicah olja prepražimo še en strok strtega česna in na drobno narezan porov beljak ter zalijemo z malo vode ali zelenjavne/piščančje juhe. Dušimo še 10 minut in nato vmešamo v kuhano ajdovo kašo.

PROSENA KAŠA Z ZELENJAVO
Skodelica prosene kaše, olivno olje, manjša čebula, 1 korenček, sol po potrebi, lahko tudi druga dovoljena zelenjava (npr. cvetača, grah, ...)

Skodelico prosene kaše operemo v vreli vodi in odcedimo. Na olivnem olju ocvremo manjšo, sesekljano čebulo in na paličice narezan korenček ter pražimo pri zmerni temperaturi približno 5 minut. Nato dodamo proseno kašo in pražimo še 5 minut. Zalijemo z vodo, solimo ter kuhamo na zmerni temperaturi 30 minut, dokler kaša ne vpije vse tekočine.
 
PIRE IZ AJDOVE KAŠE
1 skodelica ajdove kaše, 1 dcl riževega (sojinega) mleka

Za pol ure namočimo ajdovo kašo. Skuhamo in ko je mehka, odlijemo odvečno vodo in prilijemo malo sojinega ali riževega mleka in jo zmiksamo. Če ne uporabljamo mleka, odlijemo samo toliko vode, kot je potrebno. Dodamo malo margarine.

Komentarji